Kingpin Best Deals

Czas na przetwory, czyli… gramy w pomidory!

Wrzesień mamy… szczyt sezonu pomidorowego, mój ulubiony czas w roku… Mogę obżerać się bezkarnie ulubionymi owocami (tak, owocami, pomidory to owoce, nie warzywa 😉 ) do wypęku 😀 .

Ale niedługo czas rozpusty się skończy i zostaną mi bladoróżowe obrzydlistwa z supermarketów, albo puszkowane alternatywy. Nie lubię tego, lubię pomidory w ilościach hurtowych i niedrogo. Dlatego odkąd poznałam Elę z Myszy i Ślimaki, i odkąd mam „dojście” do świetnych warzyw i innych dóbr „prosto od krowy”, co roku bawię się w przetwory na zimę. Rok temu wyprodukowałam potworny zapas dżemu oraz przecieru z mirabelek oraz masę powideł śliwkowych. I oczywiście zawekowałam pomidory na zimę.

W tym roku dżemów nie potrzebuję, bo zostało mi jeszcze strasznie dużo z zeszłego roku, ale pomidory „wyszły” mi już dawno… Dlatego w te pędy napisałam do Eli, zamówiłam 10 kg wypieszczonych w słońcu, prawdziwych polskich pomidorów prosto z krzaka (w normalnej cenie, czyli po 4 zł za kg)  i zabrałam się do roboty.

Przetwory mogą być trudne i skomplikowane, a mogą być proste jak drut.  I takie wybieram :p

Ponieważ mam straszne urwanie głowy i huk innej roboty, w tym roku poszłam na łatwiznę i zrobiłam… przeciery pomidorowe. Sprawa niezwykle niekłopotliwa, a rezultat świetny i nada się do wszystkiego 🙂

PRZEPIS:

  • pomidory – ilość dowolna, ile zmieści się w garnku;
  • pół szklanki wody;
  • BEZ soli, cukry i jakichkolwiek przypraw czy ziół;
  • garnek, możliwie duży;
  • kuchenka 😉
  • słoiki

Pomidory ładujemy do dużego garnka, na dno wlewając ok 1/2 szklanki wody, aby na początku nie przypalały się, zanim zaczną się rozpadać i puszczać sok. Nastawiamy na duży gaz i zostawiamy pod przykryciem na min. 20 minut. po ok. 20 minutach odkrywamy – powinny już zacząć mięknąć i puszczać sok – i mieszamy, rozgniatamy. Przemieszane/rozgniecione pomidory przykrywamy i zostawiamy/gotujemy (już na maleńkim gazie) jakieś 2-3 godziny.

Potem gasimy gaz i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Następnego dnia czynności powtarzamy, a przed odstawieniem do wystygnięcia blendujemy uduszone pomidory na gładką masę.

3-ciego dnia zagotowujemy przecier pomidorowy (jak ktoś nie lubi skórek i pestek, może wcześniej przetrzeć dodatkowo przez gęste sito) przez przynajmniej 1 godz., nie tylko do zawrzenia.

Wrzący przecier nalewamy do czystych i suchych słoików.

Ważne – jeśli przecier podczas nalewania będzie w garnku, nadal „na małym gazie” i będzie bulgotać gały czas, utrzymując temperaturę wrzenia, to słoiki „zawekują się” nam właściwie same 🙂 . Nie trzeba wekować w gorącej wodzie, nie trzeba wygrzewać w piekarniku. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy do wystygnięcia, koniecznie do góry nogami, wieczkiem na dół.

weki4Mój przecier nie zawiera żadnych przypraw i dodatków. Mam zamiar użytkować go w różnych przepisach – na sosu, zupy, dania – dlatego nie dodawałam do pomidorów niczego.

Dzięki temu mam uniwersalny przecier pomidorowy, który mogę wykorzystać do dowolnego dania i dowolnie przyprawić. Przecier jest intensywnie pomidorowy, bo robiony z pomidorów dojrzałych w słońcu, a dwa i pół dnia duszenia pod przykryciem bardzo mocno skoncentrowało jego smak i aromat, bez nadmiernego odparowania.

Jak ktoś chce osiągnąć coś w rodzaju koncentratu pomidorowego, należy dusić pomidory (również na małym ogniu) bez przykrycia i na koniec ew. doprawić – polecam zestaw : sól, cukier oraz ocet balsamiczny – w minimalnych ilościach, do smaku.


P.S. Z 10 kg pomidorów wyszło mi 9 ponad półitrowych słojów (niektóre 05, niektóre 0,75l) oraz sześć mniejszych, dżemowych – rachunek zatem jest prosty – zapłaciłam 40 zł, mam około 6-7 litrów przecieru. Puszka pomidorów (400 g) w supermarkecie, przyzwoitej jakości, kosztuje 3-4 zł, a często nawet sporo więcej.  Mam więc pomidory na zimę za mniej niż pól ceny. I to własne, bez szczególnego wysiłku. POLECAM!

Kingpin Best Deals

Author: slightlyGEEK.pl

Share This Post On

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 + two =

%d bloggers like this: