Jak ze sklepu…

Fala upałów trwa i nie ma zamiaru ustąpić. Trzeba się zatem nawadniać i dużo pić.

Najłatwiej oczywiście coś po prosu kupić, ale przecież kupne napoje zawierają dużo EEEE, no a poza tym kosztują więcej niż zrobione samemu 😉

Polecam więc własnoręczne robienie napojów, wbrew pozorom nie zajmuje to dużo czasu, a jak się zna kilka trick-ów, to można osiągnąć rezultat dokładnie taki jak ze sklepu, czyli bardzo aromatyczny.

O co chodzi?

O to, że domowa lemoniada, choć pyszna, zazwyczaj nie jest tak cytrynowa jak ta kupna. A czemu? Dlatego, że w kupnych napojach znajdziemy również dodatkowy aromat cytrynowy, który w domowych przepisach się nie pojawia…

Ale czy nie da się zrobić bardzo cytrynowej lemoniady lub ice tea? Da się! 🙂

Cały trick, to naturalny olejek cytrynowy!

DOMOWA LEMONIADA, jak ze sklepu:

Składniki

ilość porcji: pojemnik na napoje (do kupienia w supermarketach, około 1,5 l.)

0,5 litra gorącej wody
1,5-2 duże cytryny
mała szklaneczka cukru (taka z IKEA, nazywa się POKKAL, ma pojemność 15 cl) – to jest moja sprawdzona proporcja ilości napoju i ilości cukru
1 l zimnej wody

Sposób przygotowania

Cytryny myjemy dokładnie i osuszamy. Obieramy ze skórki. Następnie wyciskamy z nich sok.

W międzyczasie do pojemnika na lemoniadę nalewamy wrzątku i wsypujemy cukier. Dodajemy obrane z cytryn skórki i zostawiamy całość do zaparzenia, około 1 minuty. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, wyjmujemy skórki. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryn, uzupełniamy zimną woda i dostawiamy do schłodzenia.

Ważne – skórki należy koniecznie wyjąć, nie wolno trzymać ich we wrzątku, czy w ogóle w napoju, dłużej, nie polecam tez robienia lemoniady z pozostawionymi w pojemniku plasterkami, bo albedo (biała warstewka pod skórka) powoduje silne gorzknienie napoju.

Zamiast zimnej wody można do słodkiego napar ze skórek dolać pół na pół esencji herbacianej (szczególnie polecam zieloną herbatę do tego celu) raz zimnej wody i w uzyskać ice tea.

Aby ice tea była przejrzysta (esencja herbaciana zazwyczaj jest dość mętna) należy herbatę parzyć przez noc, zalewając torebki lub liście zimną wodą.

Do lemoniady można dodawać świeże liście mięty (polecam) lub mieszać cytrusy – 1 limonka lub grapefruit różowy zamiast 1 z cytryn dają świetny efekt.

Bardzo smacznie wychodzi również wariant „oranżada” – zamiast cytryn bierzemy pomarańcze bądź mandarynki i oczywiście używamy mniej cukru. Oranżadę (po zaparzeniu skórek) fajnie też dopełniać gazowaną wodą.

Smacznego 🙂

Author: slightlyGEEK.pl

Share This Post On

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × one =

Kingpin Best Deals
%d bloggers like this: