Kingpin Best Deals

Prawdziwe Indie w mojej kuchni…

Skoro przed chwilą pojawił się wpis „jedzeniowy”, o zdrowych smoothies, to idę za ciosem 🙂 .

Będzie o jednej z moich ulubionych – kuchni hinduskiej, a konkretnie o tym jaki prezent dostałam swego czasu od serwisu zBlogowani i co z nim zrobiłam 🙂 .

Pod koniec stycznia, ni z tego, ni z owego, przyszła do mnie paczka. Paczka z serwisu zBlogowani, zawierająca w sobie zestaw sosów (fixów) do dań indyjskich oraz chutney i pastę curry firmy Patak’s:

Patak’s Sos Tikka. Masala to średnio-ostry sos pomidorowy z kolendrą, imbirem, czosnkiem, kminkiem. Jest to najpopularniejszy smak indyjskiej kuchni. Jest ciekawą alternatywą dla klasycznych i dobrze znanych sosów pomidorowych.

Patak’s Sos Butter Chicken to kremowy sos pomidorowy z dodatkiem masła, kardamonu i kozieradki. Unikalna mieszanka przypraw tworzy autentyczny indyjski sos. Doskonały do serwowania z mięsem, rybą lub warzywami i ryżem.

Patak’s Sos Korma to łagodny, kremowy sos, doskonały dla dzieci oraz dla dorosłych, którzy nie lubią zbyt ostrego curry. Zawiera wiórki kokosowe oraz delikatną mieszankę indyjskich przypraw. Idealny dla fanów kuchni indyjskiej w wersji łagodniej.

Słodkie Mango Chutney to słodka konfitura z owoców mango z pikantna nutą. Dodaje potrawom pikanterii, aromatu i wydobywa ich smak. Można ją zastosować w wielu potrawach, nadając im orientalnej nuty.

Delikatna Pasta Curry to unikalna mieszanka składników dająca autentyczny indyjski smak łagodnego curry. Świetna sprawa dla tych, którzy kochają nietuzinkowe jedzenie, a także szukają nowych, pysznych smaków.

 

Paczuszka bardzo mnie ucieszyła, bo kuchnia hinduska jest jedną z moich ulubionych.

Kiedy tylko mamy okazję (i co tu ukrywać – pieniądze – bo warszawskie restauracje hinduskie należą raczej do tych droższych) robimy sobie wyprawę na curry. Sama też czasem gotuję dania hinduskie, ale niezbyt często, bo przygotowanie dobrego curry (własna masala) to dość pracochłonna sprawa.

Dotychczas nie korzystałam z gotowych sosów/fixów, wychodząc z zalożenia, że najprawdopodobniej nie są zbyt zdrowe (zakładałam, że znajdę zapewne różne „E” oraz konserwanty w składzie) jak również przekonana, że prawdopodobnie daleko im do oryginalnego smaku kuchni hinduskiej… Skoro jednak dostałam zestaw w prezencie, to musiałam go wypróbować.

Pierwsze moje zaskoczenie to skład sosów i dodatków – żadnego E, żadnych podejrzanych konserwantów czy glutaminianu sodu. Same naturalne składniki, same właściwe przyprawy… Jednym słowem – pierwszy plus!

Potem nie pozostało mi już nic innego jak testować … I tu kolejny plus – tuż po otwarciu słoiczka,  zapach który rozszedł się po mojej kuchni przyprawił wszystkich o ślinotok! To było niesamowite, pachniało dokładnie tak jak powinno pachnieć, dokładnie jak w dobrej, hinduskiej restauracji :D.

W czasie gotowania pachniało nawet jeszcze lepiej… a smakowało – czysta poezja, eksplozja smaków, słowem – REWELACJA!

I tu pewne ostrzeżenie – jeśli nie mieliście okazji jadać „prawdziwego” hinduskiego curry, to uważajcie. To są produkty niezwykle pełne przypraw i egzotycznych smaków. Polskie podniebienia nie zawsze je lubią, choć my akurat – uwielbiamy.

Dotychczas przetestowałam 2 sosy – Butter Chicken oraz Tikka Masala. Otworzyłam również i używałam łagodną pastę curry (Mild Curry Paste) i wykorzystałam między innymi do zrobienia „kebabów” z mlekiem kokosowym i tą pastą właśnie.

Niepotrzebnie obawiałam się gotowych sosów.

Zapewne są też na rynku także takie, jakich się bałam – pełne podejrzanych składników i „dostosowane” do polskiego podniebienia, czyli wcale nie hinduskie. Patak’s jednak taki nie jest, z nim można szybko przygotować pyszne danie bardzo dobrze przypominające oryginał.

I dlatego, ja z pewnością i z dużą przyjemnością zużyję resztę mojej paczki od zBlogowanych, a następnie pewnie nie raz jeszcze sięgnę w sklepie po jakiś sos Patak’s, gdy będe mieć ochotę na curry i mało ochoty na pracochłonne przygotwywanie własnej masali :).

 

2015-01-26 12.38.20

 

Kingpin Best Deals

Author: slightlyGEEK.pl

Share This Post On

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − fourteen =

%d bloggers like this: